Sastojci ( za 2 orehnjače):
Za tijesto:
- 500 g brašna
- 2,5 dl mlijeka
- 100 g maslaca
- 2 žutanjka
- vanilin šećer
- 50 g šećera
- 20 g svježeg kvasca ili 1 kvasac iz vrećice
- malo soli
- 1-2 žlice ruma
- naribana korica 1 limuna
- 500 g samljevenih oraha
- 1-2 dl mlijeka
- 300 g šećera
- 50 g maslaca
- 3 žlice ruma
- naribana korica limuna
- Rastopite kvasac u malo mlakog mlijeka, dodajte sasvim malo soli i šećera, te 2 žlice brašna. Ostavite na toplom da uzađe.
- Posebno izmješajte maslac sa šećerom, dodajte žutanjek, uzašli kvasac, limunovu koricu, rum, vanilin šećer, brašno i preostalo mlijeko. Miješajte tijesto rukama dok ne dobijete polutvrdo tijesto. Pokrijte i ostavite na toplom da odstoji oko 30 minuta.
- Za nadjev - Pomiješajte orahe sa šećerom, maslacem, rumom i limunovom koricom, pa prelijte kipućim mlijekom. Prvo stavite 1 dl mlijeka, a ako vam je još jako gusto dodajte još. (pazite da ne bude pre vodenast nadjev.
- Uzašlo tijesto stavite na pobrašnjenu dasku i razvucite u 2 pravokutnika debela ko prst.
- Premažite svaki otopljenim maslacem, namažite nadjevom, savijte, i stavite u namašćeni lim.
- Premažite bjelanjkom, pokrijte krpom i ostavite da stoji na toplom još oko 15 minuta.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-50 minuta.
- Ispečeni kolač odmah izvadite iz lima, pospite šećerom u prahu i ostavite da se ohladi.
- Kolač režite kada se posve ohladi.
OREHNJAČA
preporuka svima jer sam probala sandinu orehnjaču i nakon toga sve su druge izgubile smisao...
ReplyDelete