Thursday 25 February 2010

OREHNJAČA


Sastojci ( za 2 orehnjače):
Za tijesto:
  • 500 g brašna
  • 2,5 dl mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 2 žutanjka
  • vanilin šećer
  • 50 g šećera
  • 20 g svježeg kvasca ili 1 kvasac iz vrećice
  • malo soli
  • 1-2 žlice ruma
  • naribana korica 1 limuna
Za nadjev:
  • 500 g samljevenih oraha
  • 1-2 dl mlijeka
  • 300 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 3 žlice ruma
  • naribana korica limuna
Priprema:
  1. Rastopite kvasac u malo mlakog mlijeka, dodajte sasvim malo soli i šećera, te 2 žlice brašna. Ostavite na toplom da uzađe.
  2. Posebno izmješajte maslac sa šećerom, dodajte žutanjek, uzašli kvasac, limunovu koricu, rum, vanilin šećer, brašno i preostalo mlijeko. Miješajte tijesto rukama dok ne dobijete polutvrdo tijesto. Pokrijte i ostavite na toplom da odstoji oko 30 minuta.
  3. Za nadjev - Pomiješajte orahe sa šećerom, maslacem, rumom i limunovom koricom, pa prelijte kipućim mlijekom. Prvo stavite 1 dl mlijeka, a ako vam je još jako gusto dodajte još. (pazite da ne bude pre vodenast nadjev.
  4. Uzašlo tijesto stavite na pobrašnjenu dasku i razvucite u 2 pravokutnika debela ko prst.
  5. Premažite svaki otopljenim maslacem, namažite nadjevom, savijte, i stavite u namašćeni lim.
  6. Premažite bjelanjkom, pokrijte krpom i ostavite da stoji na toplom još oko 15 minuta.
  7. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-50 minuta.
  8. Ispečeni kolač odmah izvadite iz lima, pospite šećerom u prahu i ostavite da se ohladi.
  9. Kolač režite kada se posve ohladi.

OREHNJAČA

1 comment:

  1. preporuka svima jer sam probala sandinu orehnjaču i nakon toga sve su druge izgubile smisao...

    ReplyDelete