Thursday 25 February 2010

LAZANJE

Sastojci:
  • 1 paket lazanja (npr. paradiso)
  • 1 luk
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1/4 celera
  • 250 g mljevenog mesa
  • pelat
  • 50 g maslaca
  • 2-3 žlice brašna
  • 1/2 l mlijeka
  • sol, papar
  • malo muškatnog oraščića
  • 2 žlice vegete
  • začini (bosiljak, origano....)
  • 150 g topljivog sira npr. gouda
Priprema:
  1. Luk sitno isjeckajte i stavite ga zajedno sa protisnutim češnjakom da se pirja. Kada je češnjak počeo mirisati dodajte mljeveno meso.
  2. Meso pirjajte sve dok se ne počne odvajati u sitne komadiće.
  3. Mrkvu i celer oljuštite i izribajte što sitnije. Dodajte mesu zajedno sa vegetom i prijajte kratko. Nakon toga dodajte pelat (rajčice malo usitnite) i sve zajedno pirjajte oko 20 minuta.
  4. Za to vrijeme otopite maslac, dodajte brašno (napravite zapržak), ulijte mlijeko i miješajte nekih 5-10 minuta. Dodajte sol, papar i muškatni oraščić.
  5. Lim za pečenje malo namastite, stavite malo bešamela, pa lazanje, zatim nadjev. Na nadjev stavite sir koji možete izribati ili ga slagati u listićima, zalijte sa malo bešamela, te postupak ponavljajte sve dok ne potrošite lazanje i nadjev.
  6. Završavate tako da sve pokrijete lazanjama i prelijete preostalim bešamelom.
  7. Stavite u rernu koju ste prethodno zagrijali na 200 stupnjeva i pecite 40 minuta.

No comments:

Post a Comment