Sunday 14 February 2010

Juha od morskih plodova / Hobotnica u tučenoj posudi

JUHA OD MORSKIH PLODOVA


Sastojci:
  • crveni luk
  • pelat pardajza
  • mediteranska mješavina začina
  • morski plodovi (dagnje, kozice, surimi, lignje...)
  • sol
  • bijelo vino
  • riblji temeljac (od bilo koje bijele ribe)

Priprema:
  1. Luk narezati na tanke ploškice, te ga ispirjati u malo vode. Kada omekša dodati pelat i mediteransku mješavinu začina. Podliti s malo ribljeg temeljca i prokuhati dok paradajz sasvim ne omekša.
  2. Plodove mora preliti s bijelim vinom i ostaviti 30 minuta da odstoji.
  3. Ovakve plodove mora metnuti u vrelu juhu, podliti s ostatkom ribljeg temeljca, posoliti po ukusu i ostaviti da sve zajedno provrije. Maknuti s vatre i ostaviti poklopljeno.
Prilog:
  • Kruh (može i tost) narezati na sitne kockice, te ga prepržiti na maslinovom ulju i servirati uz juhu







HOBOTNICA U TUČENOJ POSUDI


Za 4 - 6 osoba Sastojci:
  • hobotnica (1,5-2 kg)
  • krompir
  • mrkva
  • luk
  • maslinovo ulje
  • sol
Priprema:
  1. Tučenu posudu namastiti s maslinovim uljem.
  2. Luk narezati na ploškice, te ga staviti na dno posude.
  3. Krompir očistiti, te ga cijelog posložiti preko luka. Na krompir staviti ostatak luka i mrkvu izrezanu na ploške.
  4. Pripremljeno povrće posoliti, zaliti maslinovim uljem.
  5. Hobotnicu izrežemo na manje komade, te ju posložimo preko povrća. Sve pospemo s mediteranskom mješavinom začina.
  6. Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva.
  7. Hobotnicu pečemo oko 2 sata, i to na način da ju sat vremena pečemo poklopljenu , a sat vremena otklopimo poklopac.
Prilog:
  • salata od radićai endivije



Hobotnica u tučenoj posudi

No comments:

Post a Comment