Saturday 30 January 2010

Čokoladni rolat

Tijesto:
  • 5 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike kakaa
  • 4 kašike brašna
Krema:
  • 5 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike oštrog brašna
  • 3 vanilin šećera
  • 1/2 l mlijeka
  • 100 g čololade
Nadjev:
  • 2-3 banane
Priprema:

Tijesto -
Odvojite bjelanca od žumanjaca pa ulupajte čvrst snjeg od bjelanaca. Zatim dodajte šećer i jedno po jedno žumanjce. Mutite dok masa ne postane pijenasta. Dodajte kakao i brašno, pa blago sve promiješajte. Masu sipajte u namašćen i brašnom posut kalup i pecite u rerni zagrejanoj na 170 stupnjeva 15 minuta.
Pečeno tijesto izvrnite na čistu krpu i uvijte u rolat.


Krema -
Pjenasto umutite žumanjca sa šećerom i brašnom i prelijte polovinom potrebne količine mlijeka. Preostalo mlijeko stavite na šporet da provri i sipajte u njega mlijeko sa jajima. Kuhajte uz neprestalno mješanje. Skinite sa šporeta i u masu dodajte vanilin šećer, omekšalu čokoladu i čvrsto ulupan snjeg od bjelanaca. Ostavite fil da se ohladi, pa filujte ohlađeni rolat.

Odmotajte polako rolat, stavite fil i u kut stavite banane. Polako zarolajte i premažite rolat izvana ostatkom fila. Ostavite da se još stisne, režite šnite i poslužite.



No comments:

Post a Comment