Oh happy happy day!!
Korice za ovu visnjastu pitu sam radila po malo izmjenjenom receptu za američku pitu (tu ide voda, brašno i maslac).Ono sto je cini “posebnom” je njen mirisni fil.
Tijesto:
- 400g brašna (pola oštrog, pola glatkog)
- 4 kašike šećera
- malo soli
- korica jednog limuna
- 200 g margarina ili 150 g masti
- 1 jaje
- 1 žumanjce
- 4 kašike mlijeka
- 250 g višanja
- 3 kašike šećera
- malo muskatnog oraščića
- šoljivca griza
- Pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte margarin izrezan na litiće (ili mast) i prstima trljajte da dobijete mrvice. Dodajte jaje, žumanjak i limunovu koricu. Mijesite tijesto, te ga umotajte u prozirnu foliju i stavite na 30 minuta u hladnjak.
- Za to vrijeme ocijedite višnje. Sok od višanja stavite u šerpicu, dodajte šećera po želji i šolju griza. Ukuhajte griz i pustite da se malo ohladi. Višnjama dodajte 3 kašike šećera i muskatni oraščić.
- Tijesto izvadite iz frižidera i podijelite na dva dijela. Jedan dio razvaljajte na veličinu kalupa (moj je promjera 26cm). Stavite ga, a višak tijesta presavijte.Izbodite vilicom i pecite 10 minuta na 225 stupnjeva.
- Napunite filom i to tako da prvo stavite griz, pa onda na to višnje. Od druge polovice tijesta pravite trakice i slažite preko nadjeva.
- Vratite u rernu, i na 225 stupnjeva pecite još 20 - 30 minuta.
Osim višanja možete u pitu staviti i bilo koje drugo voće - jabuke sa cimetom, šljive sa orasima, marelice...šta god vam padne na pamet
No comments:
Post a Comment