Thursday, 28 January 2010

PITA OD VIŠANJA NA MOJ NAČIN

Oh happy happy day!!

Korice za ovu visnjastu pitu sam radila po malo izmjenjenom receptu za američku pitu (tu ide voda, brašno i maslac).Ono sto je cini “posebnom” je njen mirisni fil.

Tijesto:
  • 400g brašna (pola oštrog, pola glatkog)
  • 4 kašike šećera
  • malo soli
  • korica jednog limuna
  • 200 g margarina ili 150 g masti
  • 1 jaje
  • 1 žumanjce
  • 4 kašike mlijeka
Nadjev:
  • 250 g višanja
  • 3 kašike šećera
  • malo muskatnog oraščića
  • šoljivca griza
Priprema:
  1. Pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte margarin izrezan na litiće (ili mast) i prstima trljajte da dobijete mrvice. Dodajte jaje, žumanjak i limunovu koricu. Mijesite tijesto, te ga umotajte u prozirnu foliju i stavite na 30 minuta u hladnjak.
  2. Za to vrijeme ocijedite višnje. Sok od višanja stavite u šerpicu, dodajte šećera po želji i šolju griza. Ukuhajte griz i pustite da se malo ohladi. Višnjama dodajte 3 kašike šećera i muskatni oraščić.
  3. Tijesto izvadite iz frižidera i podijelite na dva dijela. Jedan dio razvaljajte na veličinu kalupa (moj je promjera 26cm). Stavite ga, a višak tijesta presavijte.Izbodite vilicom i pecite 10 minuta na 225 stupnjeva.
  4. Napunite filom i to tako da prvo stavite griz, pa onda na to višnje. Od druge polovice tijesta pravite trakice i slažite preko nadjeva.
  5. Vratite u rernu, i na 225 stupnjeva pecite još 20 - 30 minuta.
Radial sam od tijesta samo donju koru,a malo sam ostavila za trakice koje sam gore poslagala. Htjela sam da mi i visnje budu malo zapecene.
Osim višanja možete u pitu staviti i bilo koje drugo voće - jabuke sa cimetom, šljive sa orasima, marelice...šta god vam padne na pamet

No comments:

Post a Comment